امروزه بحث های زیادی را در رابطه با تحصیل پزشکی در ترکیه می شنویم که همین بحث ها گاهی باعث به وجود آمدن سوالات متعدد در این حوزه می شود. همان طور که می دانید رشته پزشکی به یکی از رشته های پرطرفدار در ایران تبدیل شده است که تمام دانش آموزانی که در رشته علوم تجربی به تحصیل می پردازند آرزوی تحصیل در این رشته ی دانشگاهی را دارند.
اما با توجه به این که ظرفیت پذیرش برای رشته پزشکی در دانشگاه های ایران محدود می باشد برخی به فکر تحصیل در کشور های دیگر می افتند. یکی از این کشور ها که امروزه مقصد بسیاری از دانشجویان ایرانی شده است ترکیه می باشد. با توجه به پیشرفتی که در حوزه علم و دانش در کشور ترکیه به وجود آمده است، می توان گفت تحصیل رشته پزشکی در ترکیه طرفداران خود را به دست آورده است.
شما میتوانید با کلیک بر روی دکمه زیر از مشاوره رایگان ما استفاده نمایید.
توجه:
خدمات یوس کالج در مقطع کارشناسی میباشد و فعالیتی در مقطع ارشد و دکترا ندارد.
تحصیل پزشکی در ترکیه و نکات مربوط به آن
تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه از آن جهت از اعتبار مناسبی برخوردار است که سیستم آموزشی ترکیه حدود 10 سال است که از سیستم آموزشی اتحادیه اروپا پیروی می کند و از همین رو تمام مدارک آموزشی که از این کشور صادر می شوند، مورد تایید اتحادیه اروپا می باشد. علاوه بر این، دانشگاه های پزشکی ترکیه همکاری بسیار در حوزه علوم پزشکی با دانشگاه های معتبر جهانی دارند و می توان بسیاری از اساتید اروپایی و آمریکایی را در دانشگاه های ترکیه یافت که به تدریس در دانشگاه های این کشور می پردازند.
بنابراین تحصیل پزشکی در ترکیه این فرصت را در اختیار دانشجویان قرار می دهد تا علاوه بر برخورداری از سطح کیفی بالای آموزشی بتوانند در پروژه های مشترک دانشگاه های ترکیه با دانشگاه های تراز اول بین المللی نیز مشارکت نمایند.
شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه
تحصیل پزشکی در ترکیه هم مانند تحصیل در هر کشور دیگری تابع شرایطی می باشد. تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه های ترکیه 6 سال به طول می انجامد و دانشجویان این رشته علاوه بر شرکت در کلاس های درس باید تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی را نیز انجام دهند. انجام آزمایشات و تشخیص بیماری ها از سال چهارم آغاز می شود و در سال آخر دانشجویان به عنوان کارآموز در بیمارستان های مورد تایید دانشگاه مشغول به کار می شوند.
اما نکته ای که در این رابطه حائز اهمیت می باشد این است که تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه هم مانند هر کشور دیگری شرایطی دارد که در ادامه به بیان این شرایط خواهیم پرداخت.
بررسی شرایط لازم
اولین شرط برای تحصیل پزشکی در ترکیه این است که فرد متقاضی باید دارای مدرک دیپلم باشد و یا این که در حال تحصیل سال آخر دبیرستان باشد. معدل دیپلم یکی دیگر از شرایط پذیرش در بهترین دانشگاه های پزشکی ترکیه می باشد. معمولا اکثر دانشگاه ها معدل بالای 18 را شرط پذیرش قرار داده اند که البته افراد با معدل بالاتر در اولویت پذیرش دانشگاه ها قرار دارند.
در قدم بعدی متقاضی باید برای ورود به دانشگاه های علوم پزشکی ترکیه در آزمون Yos شرکت کرده و نمره قبولی را در آن به دست آورد.
مزایای تحصیل پزشکی در ترکیه
با توجه به این که تحصیل پزشکی در ترکیه در بین ایرانیان مورد استقبال قرار گرفته است می توان علت این موضوع را وابسته به مزایای تحصیل رشته پزشکی در این کشور بیان کرد. از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- معتبر بودن مدرک پزشکی دانشگاه های ترکیه در سطح بین المللی
- مورد تایید بودن مدرک تعدادی از دانشگاه های ترکیه از نظر وزارت بهداشت و وزارت علوم
- نزدیک بودن مسافت
- رفت و آمد به ترکیه بدون نیاز به ویزا (دانشجویان بعد از پذیرش از دانشگاه های ترکیه می توانند اقامت تحصیلی دریافت نمایند)
- نزدیک بودن فرهنگ کشور ترکیه به فرهنگ ایران
- پایین بودن هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه نسبت به سایر کشور های اروپایی
معایب تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه
مواردی که در رابطه با مزایای تحصیل پزشکی در ترکیه بیان شد به این معنا نیست که هیچ گونه عیبی برای آن وجود ندارد. طبیعی است که تحصیل در این کشور هم مانند هر کشور دیگری می تواند معایبی داشته باشد. برای مثال می توان گفت:
- یاد گرفتن زبان ترکی یکی از معایب تحصیل در این کشور می باشد. با وجود این که بیشتر کلاس های درس در رشته پزشکی به زبان انگلیسی برگزار می شوند ممکن است با خود بگویید که چه لزومی به یادگیری این زبان وجود دارد. اما با توجه به این که قرار است شما به مدت حداقل 6 سال با مردم این کشور در ارتباط باشید لازم است زبان ترکی را برای راحتی بیشتر خود یاد بگیرید.
آزمون های ورودی برای رشته های پزشکی در ترکیه
همان طور که گفته شد برای این که بتوان به تحصیل پزشکی در ترکیه پرداخت لازم است که در ابتدای کار به قبولی در چند آزمون دست یافت. البته این آزمون ها در برخی دانشگاه ها تعداد کمتر و در برخی دیگر تعداد بیشتری دارند.
1_ آزمون یوس: مهم ترین آزمون برای تحصیل پزشکی در کشور ترکیه یوس می باشد که این آزمون برای متقاضیان بین المللی در ترکیه در نظر گرفته شده است. هر دانشگاه به صورت جداگانه این آزمون را برگزار می کند و زمان برگزاری آن در دانشگاه های مختلف متفاوت می باشد.
2_ آزمون SAT: این آزمون برای سنجش دانش درک مطالب با خواندن و نوشتار به زبان انگلیسی است. این آزمون زیر نظر امریکا برگزار می شود. این آزمون سالیانه 4 بار در ماه های اردیبهشت، شهریور، آذر و اسفند ماه برگزار می شود. حداقل نمره اخذ شده در این آزمون برای دانشگاه های مختلف متفاوت می باشد.
3_ آزمون TUS: این آزمون سالانه دو بار در ماه های آوریل و سپتامبر در آنکارا برگزار می شود. این آزمون به صورت تستی می باشد و هدف از آن انتخاب دانشجویان واجد شرایط برای تحصیل در دوره دستیاری تخصص پزشکی می باشد.
4_ آزمون STS: این آزمون را می توان اولین آزمون برای تحصیل پزشکی در ترکیه معرفی کرد. در این آزمون سطح تسلط شخص بر زبان انگلیسی مورد ارزیابی قرار می گیرد. متقاضیان رشته پزشکی برای ورود به آزمون sts باید در ابتدا حداقل نمره قبولی را در آزمون TUS به دست آورند.
مدارک لازم برای تحصیل پزشکی در ترکیه
معمولا یکی از سوالات رایجی که در رابطه با تحصیل پزشکی در ترکیه برای متقاضیان این رشته به وجود می آید این است که چه مدارکی برای پذیرش در دانشگاه های ترکیه لازم است؟ در پاسخ به این سوال می توان موارد زیر را بیان کرد:
- مدرک دیپلم دبیرستان و ترجمه مدرک به زبان انگلیسی یا ترکی
- تکمیل فرم های درخواست پذیرش دانشگاه مورد نظر
- ارائه ریز نمرات سه سال دبیرستان و پیش دانشگاهی که به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه شده باشد.
- قبولی در آزمون های دانشگاه مربوطه
- پرداخت هزینه پذیرش
هزینه های تحصیل در رشته پزشکی ترکیه
موضوع مهمی که در رابطه با تحصیل پزشکی در ترکیه برای همه ی افراد حائز اهمیت می باشد موضوع هزینه ها می باشد و معمولا سوال اکثر افراد در این حوزه این است که، چه هزینه ای را باید به صورت سالیانه برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه در نظر گرفت؟ اگر بخواهیم به صورت کلی در این رابطه صحبت کنیم باید بگوییم که هزینه تحصیل در ترکیه دانشگاه های دولتی و خصوصی این کشور با یکدیگر متفاوت می باشد.
طبیعی است هزینه ها در دانشگاه های دولتی پایین تر از دانشگاه های خصوصی می باشد. متوسط هزینه تحصیل رشته پزشکی در دانشگاه های دولتی ترکیه را می توان چیزی حدود 22 تا 48 هزار لیر به صورت سالانه در نظر گرفت. این عدد در در دانشگاه های خصوصی به 20000 دلار در سال هم می رسد.
البته هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه به همین موارد محدود نمی شود و بسیاری از هزینه های دیگر مانند هزینه ی تغذیه، هزینه ی خوابگاه، هزینه ی رفت و آمد و … نیز وجود دارد. برای مثال هزینه ی تغذیه هر دانشجو در ماه 250 تا 300 دلار و هزینه ی اسکان در خوابگاه های دانشجویی 3 تا 6 میلیون تومان می باشد.
در رابطه با هزینه های درمانی دانشجویان رشته پزشکی باشد گفت که تمام خدمات در بیمارستان های دولتی برای دانشجویان به صورت رایگان ارائه می شود. همچنین دانشجویان با ارائه کارت دانشجوی خود می توانند از تخفیف ویژه برای حمل و نقل عمومی استفاده نمایند.
بهترین دانشگاه های ترکیه برای پزشکی
همه ی افرادی که قصد تحصیل پزشکی در ترکیه را دارند به دنبال تحصیل در بهترین دانشگاه های این کشور هستند. از همین رو لازم است شما را با برخی از بهترین دانشگاه های ترکیه برای پزشکی آشنا کنیم.
- دانشگاه حاجت تپه با رتبه 301-400
- دانشگاه استانبول با رتبه 301-400
- دانشگاه کوچ با رتبه 401-500
- دانشگاه آجی بادم با رتبه +601
- دانشگاه ساکاریا با رتبه +601
- دانشگاه آنکارا با رتبه +601
- دانشگاه آتاتورک با رتبه +601
- دانشگاه باهچه شهیر با رتبه +601
- دانشگاه باشکنت با رتبه +601
- دانشگاه مارمارا با رتبه +601
دانشگاه های خصوصی ترکیه مورد تایید ایران
با توجه به این که پذیرش در دانشگاه های دولتی ترکیه آزمون ها و شرایط سخت تری نسبت به دانشگاه های خصوصی آن دارد، برخی از افراد ترجیح می دهند که برای تحصیل پزشکی در ترکیه این دانشگاه ها را انتخاب نمایند. اما نکته ی مهمی که در این رابطه باید گفت این است که، همه ی دانشگاه های خصوصی ترکیه مورد تایید وزارت بهداشت ایران نمی باشد و از این رو اگر قصد بازگشت به ایران را بعد از اتمام تحصیلات دارید باید دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت ایران را بشناسید.
البته با توجه به این که دانشگاه های ترکیه همگی از اعتبار خوبی در سطح بین الملل برخوردار می باشند مدارک بیشتر دانشگاه های آن معتبر بوده و اگر نگاهی به رتبه بندی جهانی دانشگاه های دنیا بیندازیم می بینیم که حتی دانشگاه های خصوصی ترکیه هم از اعتبار خوبی در بین دانشگاه های دیگر برخوردار می باشند.
برای مثال می توان به دانشگاه های غیر دولتی کوچ با رتبه 448، دانشگاه بیلکنت با رتبه 456 و دانشگاه سابانجی با رتبه 477 اشاره کرد. در ادامه برخی دیگر از دانشگاه های معتبر برای تحصیل پزشکی در ترکیه را معرفی خواهیم کرد.
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه قاضی
- دانشگاه سابانجی
- دانشگاه bogazici
- دانشگاه hacettepe
- دانشگاه koc
- دانشگاه اکان
دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت در سال 2022
- دانشگاه آنکارا ( Ankara Universit)
- دانشگاه آتاتورک ارزروم ( Ataturk university)
- دانشگاه اگه ازمیر (Ege university)
- دانشگاه حاجت تپه ( Hacettepe university)
- دکوز ایلول (Dokuz Eylül University)
- دانشگاه استانبول (Istanbul University)
- دانشگاه خصوصی کوچ ( Koc University)
- دانشگاه قاضی ( Gazi University )
- دانشگاه کاتب چلابی ازمیر( Izmir Katip Celebi University )
- دانشگاه خصوصی باهچه شهیر (Bahçeşehir University)
- دانشگاه خصوصی باشکنت (Başkent University)
- دانشگاه خصوصی یدی تپه (Yeditepe University)
- دانشگاه مارمارا (Marmara University)
- دانشگاه ۱۹ مایس(Ondokuz Mayis University)
- دانشگاه خصوصی آجه بادام (Acıbadem University)
تحصیل رایگان پزشکی در ترکیه
کشور ترکیه در سال های اخیر سطح علمی دانشگاه های خود را بسیار بالا برده است و این امکان را حتی برای دانشجویان خارجی فراهم کرده است که از طریق دریافت بورسیه های تحصیلی به تحصیل رایگان در این کشور بپردازند. برای این که بتوانید تحصیل رایگان در ترکیه را تجربه کنید روش های متفاوتی وجود دارد که بهترین راه برای آن را می توان دریافت بورسیه تحصیلی معرفی کرد.
البته برخی از دانشگاه های این کشور هم هزینه های بسیار پایینی دارند و اگر نتوانستید که به صورت رایگان پذیرش بگیرید می توانید به این دانشگاه ها درخواست پذیرش دهید. در واقع هزینه ی تحصیل در چنین دانشگاه هایی بسیار پایین است و به راحتی می توانید به تحصیل در آن ها بپردازید.
بورسیه پزشکی ترکیه
همان طور که گفته شد با استفاده از بورسیه می توانید به تحصیل رایگان در ترکیه بپردازید. بنابراین اگر برای تحصیل پزشکی در ترکیه به دنبال بورسیه تحصیلی هستید کافی مراحلی که گفته خواهد شد را قدم به قدم پشت سر گذارید.
1_ یک رزومه تحصیلی کامل و خوب تهیه کنید. در این رزومه تمامی نمرات خوب و افتخارات تحصیلی خود را بیان کرده و فعالیت های خارج از درس و دانشگاه را که مربوط به سوابق تحصیلی شما می باشد را در آن بیان کنید.
2_ در رابطه با دانشگاه های رایگان ترکیه به خوبی تحقیق کنید. سپس به بررسی شرایط دانشگاه های مختلف برای اعطای بورسیه بپردازید.
3_ یک یا دو مورد از دانشگاه های رایگان ترکیه را انتخاب نمایید. سپس به تطبیق شرایط خود با شرایط این دانشگاه ها بپردازید.
4_ مدارک خود را برای دانشگاه مورد نظر ارسال نمایید.
5_ بعد از ارسال مدارک درخواست خود را برای دریافت بورسیه تحصیلی برای دانشگاه ثبت کنید.
6_ برنامه ریزی دقیق برای هزینه ی زندگی در ترکیه داشته باشید. همان طور که می دانید هزینه ی دانشگاه تنها بخش کوچکی از هزینه ها است و لازم است هزینه های دیگر مانند هزینه ی اسکان، تغذیه، رفت و آمد و … را در نظر بگیرید.
با انجام مراحل فوق اگر رزومه تحصیلی خوبی داشته باشید می توانید به صورت رایگان به تحصیل پزشکی در ترکیه بپردازید.
تحصیل پزشکی در ترکیه بدون مدرک زبان
برخی از افراد که متقاضی تحصیل پزشکی در ترکیه می باشند می گویند که بنا بر دلایل مختلف مانند زمان بر بودن یادگیری زبان، سخت بودن یادگیری آن، هزینه های بالای یادگیری و … نمی توانند به زبان انگلیسی تسلط داشته باشند و دغدغه ی اصلی چنین افرادی این است که آیا با این وجود می توان در دانشگاه های ترکیه پذیرش گرفت؟
در پاسخ به این سوال باید گفت: با توجه به این که زبان مردم ترکیه، ترکی استانبولی است بیشتر دروس در دانشگاه های آن به زبان ترکی برگزار می شود و اگر به این زبان تسلط داشته باشید می توانید به تحصیل در این کشور بپردازید. البته این موضوع ممکن است در دانشگاه های مختلف متفاوت باشد. برای مثال برخی از دانشگاه های خصوصی این کشور که از اساتید اروپایی و آمریکایی استفاده می کنند دروس خود را فقط به زبان انگلیسی ارائه می دهند.
شرایط کار پس از تحصیل
در رابطه با شرایط کاری پس از تحصیل پزشکی در ترکیه باید گفت که با توجه به این که مدرک پزشکی دانشگاه های ترکیه در سطح بین الملل از اعتبار خوبی برخوردار می باشد می توان گفت با این مدرک می توانید در بسیاری از کشور ها مشغول به کار طبابت شوید. در ایران هم مدرک پزشکی دانشگاه های مورد تایید ترکیه از اعتبار خوبی برخوردار است و پروانه نظام پزشکی برای افرادی که در دانشگاه های ترکیه فارغ التحصیل شده اند توسط وزارت بهداشت ایران صادر می شود.
تحصیل در سایر رشته های علوم پزشکی در ترکیه
تحصیل در کشور ترکیه محدود به پزشکی عمومی نمی شود و این کشور در بسیاری دیگر از رشته های علوم پزشکی هم حرفی برای گفتن دارد. نمی توان منکر این موضوع بود که تحصیل پزشکی در ترکیه در صدر همه ی رشته های علوم پزشکی می باشد اما ترکیه می تواند مقصد خوبی برای افرادی که داوطلب تحصیل در سایر رشته های علوم پزشکی هستند نیز باشد. از جمله این رشته های می توان به داروسازی، پرستاری، دندانپزشکی، چشم پزشکی و … اشاره کرد.
تحصیل داروسازی در ترکیه
در کنار پزشکی تحصیل داروسازی در ترکیه هم یکی از رشته های محبوب در بین دانشجویان ایرانی است. با توجه به این که دانش آموزان در ایران برای قبولی در رشته ی داروسازی با غولی به نام کنکور رو به رو می شوند برخی از آن ها ترجیح می دهند به کشور هایی که پذیرش دانشجو را با آزمون ورودی انجام می دهند مهاجرت نمایند. ترکیه یکی از این کشور ها می باشد که بدون کنکور و با شرط آزمون ورودی اقدام به پذیرش دانشجو می نماید. شرایط و آزمون های پذیرش در رشته دارو سازی هم همانند رشته پزشکی می باشد و لازم است در آزمون های مربوطه شرکت کرده و نمره ی لازم را کسب نمایید.
تحصیل پرستاری در ترکیه
از دیگر رشته های پرطرفدار پیراپزشکی می توان به پرستاری اشاره کرد که موقعیت تحصیل در این رشته در دانشگاه های ترکیه برای دانشجویان ایرانی مهیا می باشد. اگر نتوانستید به تحصیل پزشکی در ترکیه بپردازید و پذیرش در این رشته را بگیرید، می توانید پرستاری را به عنوان یک رشته پرکاربرد انتخاب نمایید. برای تحصیل رشته پرستاری در ترکیه حداقل معدل مدرک دیپلم 12، لیسانس 14 و فوق لیسانس 15 می باشد. افرادی که معدل بالاتری دارند می توانند به دریافت بورسیه تحصیلی در این رشته اقدام نمایند و قطعا با نمره بالا و رزومه مناسب می توانند به راحتی بورسیه تحصیلی دریافت نمایند.
تحصیل دندانپزشکی در ترکیه
با توجه به این که ظرفیت پذیرش رشته دندانپزشکی در دانشگاه های ایران محدود می باشد و از طرفی این رشته یکی از پرطرفدارترین رشته های علوم تجربی می باشد برخی از افراد به فکر مهاجرت تحصیلی می افتند و می خواهند به ادامه تحصیل در رشته دندانپزشکی در کشور های دیگر بپردازند. یکی از این کشور ها ترکیه می باشد. البته تحصیل دندانپزشکی در ترکیه هم به راحتی نیست و حتما باید شرایط پذیرش در دانشگاه مورد نظر را داشته باشید.
تحصیل چشم پزشکی در ترکیه
تحصیل پزشکی در ترکیه تنها گزینه ای نیست که در پیش روی شما می باشد و می توان گفت در سال های اخیر دانشگاه های ترکیه در رشته چشم پزشکی هم حرفی برای گفتن دارند و از اساتید بزرگ آمریکا و اروپا در این رشته استفاده می کنند. به همین دلیل تقاضا برای پذیرش در دانشگاه های ترکیه برای رشته ی چشم پزشکی بالا می باشد. از طرفی مدرک چشم پزشکی ترکیه در ایران از اعتبار خوبی برخوردار می باشد و به همین دلیل است که سالانه افراد زیادی از ایران درخواست پذیرش در رشته ی چشم پزشکی دارند.
پاسخ به پرسش های متداول
تحصیل در رشته های پزشکی ترکیه ۶ سال است.
دانشگاه حاجت تپه و دانشگاه استانبول از معتبرترین دانشگاه های ترکیه در این زمینه میباشند.
برای تحصیل رشته پرستاری در ترکیه حداقل معدل مدرک دیپلم 12، لیسانس 14 و فوق لیسانس 15 می باشد.
برای دانشجویان خارجی که می¬خواهند تحصیلات عالیه خود را در ترکیه ادامه دهند، آزمونی ورودی وجود دارد به نام یوس (YÖS ) که متقاضیان باید در این آزمون شرکت کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر مطلب آزمون یوس چیست را مطالعه نمایید.