امروزه تحصیل داروسازی در ترکیه به یکی از بحث های داغ و پر سروصدا تبدیل شده است که افراد بسیاری تمایل به ادامه ی تحصیل در ترکیه را دارند. همان طور که می دانید رشته ی داروسازی بعد از رشته های پزشکی و دندانپزشکی یکی از محبوب ترین رشته های علوم تجربی است که اکثر داوطلبان خواستار قبولی در این رشته ی پرطرفدار هستند. اما با توجه به این که ظرفیت پذیرش دانشگاه های ایران در رشته ی داروسازی محدود می باشد، می توان قبولی در آن را چالشی بزرگ معرفی کرد. از همین رو برخی از افراد به راه های دیگر برای قبولی در این رشته از جمله مهاجرت تحصیلی فکر می کنند.
تحصیل داروسازی در ترکیه می تواند یکی از بهترین گزینه ها برای ایرانیان باشد. در سال های اخیر پذیرش دانشگاه های ترکیه با توجه به پیشرفتی که در حوزه علوم مختلف داشته اند، به صورت چشمگیری افزایش یافته است. رشته داروسازی تقریبا در تمام دانشگاه های مطرح ترکیه تدریس می شود و از همین جهت می توان ظرفیت بالایی را برای آن در نظر گرفت. با توجه به این که هر سال تعداد بالایی از ظرفیت این دانشگاه ها به دانشجویان خارجی اختصاص داده می شود، می توان پذیرش در رشته ی داروسازی را کار نسبتا راحتی دانست.
طول دوره داروسازی در ترکیه
یکی از سوالات متداولی که در رابطه با تحصیل رشته داروسازی در ترکیه برای دانشجویان ایرانی وجود دارد در رابطه با طول دوره تحصیل می باشد. در پاسخ به این سوال باید گفت که، طول مدت تحصیل این رشته 5 سال و یا همان 10 ترم تحصیلی می باشد.
در طول 4 سال اول در دانشگاه به دانشجویان مباحث و دروسی نظیر فناوری اطلاعات پایه، تاریخچه داروسازی و اصلاحات، شیمی تحلیلی و شیمی عالی، قوانین داروسازی، مواد اولیه داروسازی، علوم پایه داروسازی و علوم پایه پزشکی، شیمی دارویی، بیوشیمی بالینی، فناوری دارویی و … آموزش داده می شود. در یک سال باقی مانده نیز دانشجویان ملزم به سپری کردن یک دوره کارآموزی در داروخانه یا مجموعه های داروسازی هستند. این امر به منظور تعامل دانشجویان با بیماران و شناسایی بهتر داروها توسط آن ها انجام می شود
مزایای تحصیل داروسازی در ترکیه
با توجه به این که امروزه تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی مشغول تحصیل داروسازی در ترکیه هستند می توان به این موضوع پی برد که، تحصیل در این کشور مزایایی دارد. برای این که بتوانید به انتخاب مناسب و درستی دست یابید به برخی از مهم ترین مزایای تحصیل داروسازی در این کشور خواهیم پرداخت.
1_ همسایه بودن کشور ترکیه با ایران: به دلیل هم مرز بودن کشور ترکیه با ایران رفت و آمد به این کشور راحت بوده و در واقع دریافت ویزا برای ورود به آن راحت تر از سایر کشور ها می باشد. علاوه بر این همسایگی کشور ترکیه با ایران باعث شده است که شباهت های فرهنگی بسیاری بین این دو کشور وجود داشته باشد که همین موضوع باعث راحتی بیشتر دانشجویان ایرانی در این کشور شده است.
2_ هزینه ی کمتر: هزینه ی تحصیل داروسازی در ترکیه نسبت به بسیاری از کشور های اروپایی کمتر بوده و از طرف دیگر کوتاه بودن مسافت بین دو کشور هزینه های رفت و آمد را به صورت چشمگیری کاهش داده است.
3_ استاندارد های بین المللی در آموزش: با توجه به این که دانشگاه های ترکیه در سال های اخیر ارتباط علمی خوبی با کشور های اروپایی و آمریکایی برقرار کرده اند و اساتید این کشور ها را در دانشگاه های خود به کار گرفته اند، سطح علمی دانشگاه های آن را می توان متناسب با الگو ها و استاندارد های بین المللی دانست. از همین رو مدرک دانشگاه های ترکیه از اعتبار بالایی در جامعه ی بین المللی برخوردار می باشد. با این مدرک می توانید در کشور های دیگر به راحتی شغل مورد نظر خود را بیابید و یا حتی به راحتی به ادامه تحصیل در کشور های اروپایی و آمریکایی بپردازید.
4_ استفاده از اساتید بین المللی: در بیشتر دانشگاه های ترکیه شاهد حضور اساتید آمریکایی و اروپایی هستیم که هر یک در رشته ی خود بی نظیر هستند. از همین رو تحصیل داروسازی در ترکیه این امکان را در اختیار شما قرار می دهد که از علم چنین اساتید برجسته ای بهره ببرید.
5_ عدم وجود محدودیت سنی: تحصیل رشته ی داروسازی در کشور ترکیه بدون هیچ گونه محدودیت سنی می باشد و اگر فردی در هر سنی بتواند شرایط اولیه ورود به دانشگاه های این کشور را داشته باشد می تواند به راحتی در رشته مورد نظر خود به تحصیل بپردازد.
شرایط قبولی و ورود برای تحصیل داروسازی در ترکیه
برای این که بتوانید به تحصیل داروسازی در ترکیه بپردازید، لازم است که یک سری شرایط را داشته باشید. اولین شرط، داشتن مدرک دیپلم دبیرستان می باشد. دو آزمون مهم در این حوزه آزمون ها YOS و SAT می باشد. اگر داوطلب نتواند نمره ی قبولی در این آزمون ها را دریافت نماید مجوز ورود به دانشگاه را به دست نخواهد آورد.
1_ آزمون YOS: اصلی ترین آزمون برای تحصیل داروسازی در ترکیه، آزمون یوس می باشد. این آزمون برای سنجش تسلط شما به زبان ترکی استانبولی می باشد و افرادی که قصد تحصیل به این زبان را دارند باید در این آزمون شرکت نمایند. 2_ آزمون SAT: این آزمون را می توان یکی از مهم ترین آزمون های بین المللی معرفی کرد که به زبان انگلیسی برگزار می شود و اگر داوطلب قصد تحصیل به زبان انگلیسی را داشته باشد باید در این آزمون شرکت کند.
بورسیه داروسازی در ترکیه
یکی از راه های تحصیل داروسازی در ترکیه دریافت بورسیه تحصیلی می باشد. بورسیه های تحصیلی ترکیه می توانند بر اساس نوع دانشگاه ارائه دهنده بورس متفاوت باشند. افرادی که طبق شرایط دانشگاه مشمول دریافت بورسیه تحصیلی شوند، از پرداخت هزینه ی خوابگاه، دانشگاه و بیمه سلامت معاف خواهند شد. علاوه بر این برای دانشجویانی که از طریق بورسیه وارد رشته ی داروسازی شده باشند دانشگاه ماهانه حقوقی را در نظر گرفته است. امروزه 11 برنامه بورسیه تحصیلی برای دانشجویان در کشور ترکیه در نظر گرفته شده است که از این طریق به بررسی بورسیه دانشجویان می پردازد.
تحصیل داروسازی در ترکیه بدون آزمون
یکی دیگر از راه هایی که می توان به تحصیل داروسازی در ترکیه پرداخت، پذیرش بدون آزمون می باشد. دانشگاه های خصوصی ترکیه هیچ گونه حمایت مالی از طرف دولت دریافت نمی کنند و از همین رو دانشگاه باید هزینه های خود را تامین نماید. همین موضوع باعث شده است که این دانشگاه ها تعدادی از ظرفیت های خود را در رشته های پرطرفدار به فروش برسانند که رشته ی داروسازی هم یکی از این رشته ها است. به این ترتیب دانشجویان می توانند بدون آزمون و با پرداخت مبلغی مشخص که در هر دانشگاه متفاوت است پذیرش آن دانشگاه را اخذ نمایند.
علاوه بر این برخی از دانشگاه های ترکیه تعداد محدودی از ظرفیت های خود را به دانشجویان تیزهوش و نخبه اختصاص داده اند. به این ترتیب افرادی که سطح علمی بالایی داشته باشند می توانند بدون آزمون در رشته ی مورد نظر خود به تحصیل بپردازند. انتخاب این نوع دانشجویان طبق نظر ریاست و معاونت دانشگاه انجام می گیرد. بنابراین تحصیل داروسازی در ترکیه را می توان در دو بخش دانشگاه های دولتی و خصوصی تقسیم بندی کرد که هر یک شرایط مخصوص به خود را دارند. تنها تفاوت عمده ای که بین تحصیل داروسازی در ترکیه بدون آزمون دانشگاه های دولتی و خصوصی وجود دارد این است که، پذیرش در دانشگاه های دولتی همیشگی نیست و فقط زمانی که دانشگاه خود اقدام به اختصاص سهمیه کند این کار انجام می گیرد. اما پذیرش در دانشگاه های خصوصی در مهر ماه وجود دارد و دانشجویان می توانند نسبت به پذیرش در این دانشگاه ها اقدام نمایند.
آینده شغلی فارغ التحصیلان رشته داروسازی
یکی از دغدغه های اساسی برای داوطلبان رشته ی داروسازی آینده شغلی آن است. معمولا افرادی که به تحصیل داروسازی در ترکیه می پردازند این سوال برایشان به وجود می آید که بعد از اتمام تحصیلات به راحتی می توانند در حوزه ی تخصصی خود وارد بازار کار شوند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: با توجه به این که مدرک داروسازی دانشگاه های ترکیه از اعتبار بین المللی برخوردار می باشند آینده ی شغلی آن تضمین شده می باشد. از طرفی مدرک دانشگاه های ترکیه مورد تائید وزارت بهداشت ایران می باشد و از این جهت هیچ گونه محدودیتی برای کار در ایران هم وجود ندارد.
دانشگاه های داروسازی در ترکیه
همان طور که گفته شد در سال های گذشته تعداد زیادی از دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه اقدام به جذب دانشجو در رشته ی داروسازی کرده اند که از جمله دانشگاه های داروسازی در ترکیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشگاه آناتولی
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه اژه
- دانشگاه مارمارا
- دانشگاه غازی
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه آتاتورک
- دانشگاه کوچ
دانشگاه های داروسازی مورد تائید وزارت بهداشت ایران در ترکیه
با توجه به این که تعداد بسیاری زیادی از دانشجویان بعد از تحصیل داروسازی در ترکیه مایل به بازگشت به ایران هستند لازم است قبل از انتخاب دانشگاه مورد نظر به این نکته توجه داشته باشند که چه تعداد از این دانشگاه ها مورد تایید وزارت بهداشت ایران می باشد. از این رو در ادامه به معرفی این دانشگاه ها خواهیم پرداخت.
- دانشگاه آنکارا ( Ankara Universit)
- دانشگاه آتاترک ارزروم ( Ataturk university)
- دانشگاه اگه ازمیر (Ege university)
- دانشگاه حاجت تپه ( Hacettepe university)
- دکوز ایلول (Dokuz Eylül University)
- دانشگاه استانبول (Istanbul University)
- دانشگاه خصوصی کوچ ( Koc University)
- دانشگاه قاضی ( Gazi University )
- دانشگاه کاتب چلبی ازمیر( Izmir Katip Celebi University )
- دانشگاه خصوصی باهچه شهیر (Bahçeşehir University)
- دانشگاه خصوصی باشکنت (Başkent University)
- دانشگاه خصوصی یدی تپه (Yeditepe University)
- دانشگاه مارمارا (Marmara University)
- دانشگاه ۱۹ مایس(Ondokuz Mayis University)
- دانشگاه خصوصی آجه بادام (Acıbadem University)
هزینه تحصیل داروسازی در ترکیه
یکی از موضوعات مهمی که در رابطه با تحصیل داروسازی در ترکیه وجود دارد، موضوع هزینه ها می باشد. موضوع هزینه های تحصیل در این کشور را می توان از چند جهت مورد بررسی قرار داد.
1_ هزینه ی تحصیل: این هزینه متناسب با نوع دانشگاه متغیر می باشد و مقدار آن در دانشگاه های دولتی و خصوصی متفاوت خواهد بود. به طور میانگین هزینه ی تحصیل داروسازی در دانشگاه های خصوصی حدود 20 هزار دلار در سال می باشد. این مقدار در دانشگاه های دولتی بسته به زبان انتخابی برای تحصیل مشخص می شود.
2_ هزینه ی زندگی: هزینه های تحصیل داروسازی در ترکیه شامل خوابگاه، غذا، رفت و آمد و … می باشد. بر همین اساس هزینه ی خوابگاه های دولتی را می توان حدود 200 دلار، غذا 150 دلار و رفت و آمد را 25 دلار در ماه در نظر گرفت.
درآمد داروسازی در ترکیه
گاهی ممکن است برخی از افرادی که به تحصیل داروسازی در ترکیه می پردازند تصمیم به ادامه ی زندگی در ترکیه داشته باشند. از این رو لازم است از بازار کار و میزان درآمد این رشته در کشور ترکیه اطلاعاتی داشته باشند. حداکثر حقوقی که یک پزشک دارو ساز در کشور ترکیه می تواند داشته باشد در حدود 15500 لیر در ماه می باشد. همچنین حداقل مقدار دستمزد یک پزشک داروساز در این کشور را می توان 5000 لیر و میانگین آن را 10300 لیر در نظر گرفت.
مدارک لازم برای اخذ پذیرش جهت تحصیل داروسازی در ترکیه
پس از این که داوطلبان در دوره ها و آزمون های مربوط به پذیرش در دانشگاه های ترکیه شرکت کرده و نمره ی قبولی را به دست آوردند لازم است تا مدارکی را برای تحصیل داروسازی در ترکیه به دانشگاه مورد نظر ارائه دهند تا دانشگاه با توجه به مدارک داوطلب اقدام به پذیرش او نماید. از جمله این مدارک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه کارنامه ی قبولی در آزمون های ورودی
- ارائه مدرک دیپلم معتبر و ترجمه ی آن به زبان ترکی
- ارائه رزومه تحصیلی و ترجمه ی آن به زبان ترکی
- ارائه ریز نمرات دبیرستان و ترجمه ی آن به زبان ترکی
- ارائه انگیزه نامه که نگارش آن حتما باید توسط خود دانشجو انجام گیرد.
سوالات متداول
بله، با توجه به این که این دانشگاه ها از اعتبار خوبی در نزد وزارت بهداشت ایران برخوردار می باشند و همچنین همسایه بودن کشور ترکیه با ایران می توان آن را گزینه ی بهتری نسبت به کشور های دیگر معرفی کرد.
دانشگاه های ترکیه دروس خود را برای دانشجویان خارجی به دو زبان ترکی و انگلیسی ارائه می دهند و اگر تسلط شما به زبان ترکی کم است می توانید از کلاس هایی که با زبان انگلیسی تدریس می شوند استفاده کنید. اما نکته ای که ذکر آن ضروری است این است که با توجه به اینکه دانشجویان رشته ی داروسازی قرار است 5 سال در کشور ترکیه زندگی کنند و با مردم این کشور در ارتباط باشند بهتر است به این زبان آشنایی و تسلط داشته باشند تا از این طریق بتوانند راحت تر نیاز های خود را برطرف نمایند.
خیر، آزمون سراسری به معنای آن چیزی که در ایران برگزار می شود برای این رشته وجود ندارد و قبولی در آزمون های ورودی دانشگاه ها تنها ملاک برای انتخاب است.
بله، افرادی که در یکی از رشته های تجربی یا ریاضی دیپلم خود را دریافت کرده باشند می توانند به تحصیل در این رشته بپردازند. ولی ورود با مدرک تجربی برای خود فرد به مراتب بهتر خواهد بود.